İnsan sağlığına zararlı olan kaynak suları.

İnsan sağlığına kötü gelen kaynak suları.

Kaynak Sularının İnsan Sağlığına Etkileri

İçme suyunda demir, nitrat, kalsiyum, magnezyum, flor, çinko, sodyum mineralleri yer almaktadır. Her bir mineralin vücuda ayrı ayrı yararı vardır. Pet şişe ve damacana sularının ambalajlarında bu minerallerin miktarı yazmaktadır.

Bazı evlerin yakınlarında kaynak suyu bulunuyor. Birçok kişi buralardan bidonlarla ve şişelerle evlerine bu suyu taşıyorlar. İçerek ya da yemeklerde kullanarak tüketiyorlar. Uzmanlar, bu suların tadlarının iyi olmasına rağmen kaynağı tam olarak bilinmediği için sağlığa zararlı metaller ve siyanür içerebileceği konusunda uyarıyor.

Suyun İşlenmesi

Kaynağından alınarak işleme tabi tutulmamış sular en doğalı oluyor. Damıtma yoluyla işlenen su kireçlerinden arındırılıyor ve mineral takviyesi yapılıyor. İşlenmiş suyu içmenin sağlık bakımından hiçbir sakıncası olmadığı biliniyor. Sağlığa bilinen hiç bir kötü etkisi olmadığı için ülkemizde ve dünyanın her yerinde tüketiliyor.

Uzmanlar, bir suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini inceleyerek o suyun insan sağlığına etkisini ölçüyorlar. Suyun işlenip işlenmediği üzerindeki banttan anlaşılıyor. Markanın isminin yer aldığı kağıdın kenarları kahverengi renkte ise işlenmiş mavi renkte ise doğal olduğunu gösteriyor. Bu renkler Sağlık Bakanlığı tarafından belirleniyor.

Mineralli Suyun Yararları

Yer altından yeryüzüne çıkan mineralli suyun içeriğinde tüm minerallar ve karbonhidrat gazı bulunuyor. Sodaya ise üretim sırasında karbonhidrat gazı basılıyor. Uzmanlar mineralli suyun zayıflatmadığını savunuyor. Ayrıca tansiyon hastalarının mineralli suyu çok fazla tüketmemelerini söylüyorlar. Ödem varsa hamilelerin de bu suyu dikkatli kullanmaları konusunda uyarıyorlar.

Günde içilmesi gereken miktar kişiden kişiye değişiyor. Kahve, çay, bitki çayları, gazlı içecekler ve meyve suları ihtiyacı büyük oranda karşılıyor. Suyun da diğer her şey gibi bir kullanma süresi var. Pet şişelerdeki suyun ömrü bir yıl.

Suyun pH dengesi asit ve baz oranını gösteriyor. pH değeri 5,5 ve 8.5 arasındaki sular tüketilmesi uygun olanlar olarak değerlendiriliyor. pH değeri bu değerlerin üzerinde ise aşındırıcı etkisi artıyor ve bu da borulardan geçerken ağır metallarin suya geçmesine neden olabiliyor. Dikkat edilecek husus çok fazla olduğu için sokakta bir çeşme gördüğümüzde “Hadi gel su içelim” derken durup düşünmemiz gerekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.