Findeks Risk Raporu

Findeks Risk Raporu Nedir?

Ülke genelinde hizmet vermekte olan dokuz bankanın ortaklığı ile Kredi Kayıt Bürosu kurulmuştur. Türkiye Bankalar Birliği nezdinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme kurulu tarafından uygun görülen finansal kuruluşların müşterilerinin finansal çalışmalarını ve risk bilgilerini toplayarak söz konusu bu kredibilite bilgilerini gerçek ya da tüzel kişilerin bilgisine ya da onayına sunmaktadır. Finansal kuruluşlara veri toplama ve paylaşma hizmeti veren Kredi Kayıt Bürosu yapmış olduğu çalışmalar sonrasında Findeks sorgulama platformunu kullanıma açmıştır.

Bireysel ve reel sektöre yönelik olarak hazırlanmış finansal hizmet platformu olarak adlandırılan Findeks kişi ve kurumların finans sektörü içerisinde nasıl göründüğünü ifade ederken Findeks Risk Raporu ile yine kişi ve kurumların finansal durumlarını, finansal yaşam içerisindeki itibarlarını kontrol altında tutmalarına ve yönetmelerine olanak sunmaktadır.

Risk Raporu

Findeks sorgulama platformunun hayata geçirilmesi ile birlikte elektronik rapor sistemi sayesinde bireysel ve kurumsal kredi notu, risk raporu ve çek raporları online olarak sorgulanmaya başlanmıştır. Bunun sonucunda da özellikle risk raporu hakkında merak edilen pek çok husus ortaya çıkmıştır.

Findeks Risk Raporu, ülke genelinde hizmet vermekte olan tüm bankalardaki kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesabına ilişkin borç ve limit bilgilerinin öğrenildiği, ödemelerin ise tek bir alandan takip edilebileceği rapordur. Bu risk raporu ile finansal yaşam içerisinde referans notu olarak ele alınan kredi notunu oluşturan faktörleri de görmek, incelemek ve analiz etmek mümkündür.

Findeks ile gerçek ve reel yaşamdaki finansal yaşama ilişkin hareketlerin incelenmesine olanak sunan risk raporu kredi başvurularında ve düzenli ödeme yapılması gereken alışverişlerde kredi notu gibi referans olarak değerlendirilmektedir. Yalnızca bireysel sorgulamaların değil bir başka kişinin risk raporu sorgulama işleminin de yapılmasına olanak sunan Findeks, ticari ortaklıklarda, anlaşmalarda ve alışverişlerde riskin en aza indirilmesine yardımcı olmaktadır. Ancak bu sorgulama işlemi için söz konusu kişinin risk raporunun sorgulanmasına onay vermesi gerekmektedir.

Findeks Risk Raporu Sorgulama

Findeks sorgulama platformu üzerinden kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesabına ilişkin ödeme alışkanlıkları ve toplam borç bilgileri ile birlikte limit bilgilerini sorgulamak oldukça kolaydır. Findeks Risk Raporu sorgulama işlemi bireysel olarak gerçekleştirilebildiği gibi bir başka kişinin sorgulama işlemi de hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Ancak yukarıda da ifade edildiği gibi bir başka kişinin risk raporunu sorgulama işlemi için kişinin işleme onay vermesi gerekmektedir. Onay işlemi ise iki farklı yöntem üzerinden gerçekleşmektedir.

İlk risk raporu sorgulama yönteminde risk raporu talep edilen kişi Findeks’in internet şubesi ya da mobil şubesi üzerinden paylaşım ayarlarını düzenlemesi gerekmektedir. Paylaşım ayarlarında risk raporunu sorgulamasına izin vermiş olduğu kişinin T.C. kimlik numarası veya işletmenin vergi kimlik numarasını girerek sisteme tanımlaması gerekmektedir. Böylece sorgulama işlemine ön onay vermiş olmaktadır.

İkinci Findeks Risk Raporu sorgulama yönteminde ise SMS ile onay işlemidir. Bu işlemde yine internet şubesi ve mobil şube üzerinden giriş yapılarak risk raporu alınmak istenen kişinin bilgilerinin girilmesi gerekmektedir. Daha sonrasında sistem aracılığı ile risk raporu talep edilen kişiye kısa mesaj gitmektedir. Bu mesaja olumlu yanıt verilmesinin ardından risk raporu sorgulama işlemi tamamlanmış olmaktadır.

Findeks Risk Raporu alma işlemi esnasında kişilerin herhangi birinin Findeks üyesi olması koşulu bulunmamaktadır. Ancak sorgulama yapılacak kimsenin tüzel kişi olması halinde her iki tarafın da platformda üyeliğinin bulunması gerekmektedir.

Findeks Risk Raporu İçindeki Bilgiler

Rapor içerisinde yer almakta olan tüm bilgi veriler finans kuruluşları tarafından düzenli olarak toplanarak Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne iletilmektedir. Daha sonrasında bu bilgiler Kredi Kayıt Bürosu tarafından düzenlenerek Findeks Risk Raporu içerisine aktarılmaktadır.

Risk raporu içerisinde açılış tarihine bakılmadan tüm kullanılmış aktif kredilerle birlikte son beş yıl içerisinde kapatılmış kredi bilgilerini görüntülemek mümkündür. Yasal takibe alınmış, varlık yönetim şirketlerine devredilmiş ve zarar atılmış ancak bakiyesi kapatılmamış olan kredilere ait bilgiler beş yıldan eski dahi olsa rapor içerisinde belirtilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.