Bağkur Yapılandırma 2021

Bağ-Kur Yapılandırma

Bağkur Yapılandırma 2021 yılı içerisinde de mevcut borçların daha kolay ve planlı bir şekilde yürütülerek ödenmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen çalışmaları kapsamaktadır. Bu kapsamda mevcut borcu nedeni ile sigortalılık süresi dondurulmuş olan kimseler, Bağkur yapılandırma kanunu kapsamı ile prim borçlarını ödeyerek sigortalılık sürelerini yeniden aktif etme hakkını elde etmektedirler.

Bağkur borcu nedeni ile sigortalılık halleri dondurulan bireylerin beklemiş olduğu yapılandırma kanunu ile birlikte 2008, 2015 ve 2018 yılında 3 kez gerçekleştirilmiş olan düzenleme ile birlikte 2021 yılında da yapılandırma olanağı sunulmuş olmaktadır. Bağkur ihya yani canlandırma başvuruları yapılabilmekte ve Sosyal Güvenlik Kurumu, başvuru sahiplerinin ödemesi gerekli olan prim tutarlarını hesaplayarak tebliğ etmektedir. Tebliğ edilen tutarların tümünün son ödeme gününe kadar ödenmesi halinde sigortalılık süresi yeniden aktif hale gelecek; emeklilik hesabına eklenecektir.

Bağkur Borcu Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Bağkur borcu bulunan kimseler Bağkur Yapılandırma 2021 yılı çerçevesinde birikmiş olan borçlarını yeniden taksitlendirme ve ödeme kolaylığı şansına sahiptirler. Bağkur yapılandırma işlemi, mevcut borçların daha kolay ve planlı ödenmesini sağlamak amacı ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından birebir olarak yürütülmektedir. Borç yapılandırma kanunu kapsamında primleri erteleme, dondurma ya da silme gibi seçeneklere sahip olunmaktadır. SGK’ya prim borcu olan kimseler bu ayrıcalıkları takip ederek mevcut primleri belirli bir plan çerçevesinde yapılandırarak ödeme hakkına sahiptirler.

Bağkur’lu olan yani 4B güvencesine sahip olan kimseler, yapılandırma işlemi ile geçmişteki birikmiş olan borçlarını ödemektedirler. Ancak bu yapılandırma süreci belirli koşullar ve şartlar çerçevesinde gerçekleşmektedir. Öncelikle son bir yıl içerisinde şahıs Bağkur borucuna ilişkin herhangi bir ödeme gerçekleşmemişse ve en az 3 yıllık prim ödemesi söz konusu ise Bağkur Yapılandırma 2021 süreci başlatılmaktadır. İhyanın eski durumuna getirilmesi ve canlandırılması ile beraber şahıs söz konusu olan bu dönemlerde sigortalı olarak sayılmaktadır. Böylece emeklilik döneminde eksik primler ihya yöntemi ile birlikte doldurulabilmektedir.

Yapılandırma yani ihya süreci her zaman bulunmamaktadır. Bu süreç belirli zamanlar içerisinde duyurulmaktadır. Söz konusu dönem içerisindeki koşulların ve şartların taşınması ile birlikte herkes Bağkur yapılandırma imkanından faydalanabilmektedir.

Bağkur Borcu Yapılandırma Başvurusu

Bağkur Yapılandırma 2021 işlemlerini ülke genelinde hizmet vermekte olan herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumu il merkezlerinden yapılabilmektedir. Başvuru işlemleri esnasında Bağkur Borç Yapılandırma formu ile kimlik belgesinin ibraz edilmesi yeterlidir. Ayrıca gereklilik halinde talep edilir ise 4B Bağkur yapılandırma işlemini posta yolu ile de gerçekleştirmek mümkündür. Ancak başvuru formunun taahhütlü olarak gönderilmesine dikkat edilmelidir.

Başvuru işlemi sonrasında yapılandırma kanunu çerçevesinde gerekli koşulların sağlanması ile beraber ödeme vadesi geçmiş olan prim borçlarının gecikme zamları ile birlikte cezaları yapılandırma işlemi ile birlikte ortadan kaldırılmaktadır. Yapılandırma talebinin SGK tarafından kabul edilmesi ile birlikte ödeme planları ise çok kısa bir sürede düzenlenerek söz konusu borçlu kişiye iletilmektedir. Planın oluşturulması ile birlikte söz konusu ödemeler banka, ATM, mobil ödeme işlemleri ve herhangi bir PTT şubesi ya da internet üzerinden online olarak gerçekleştirilebilmektedir.

Bağkur Yapılandırma 2021 başvuru işlemleri esnasında beyan edilmesi gereken evrakların eksiksiz olarak sunulması gerekmektedir. Ayrıca başvuru formu ve kimlik belgesine ek olarak 2926 Sigortalılık Belgesi, şirket ortaklarından ise 1479 Sigortalılık Belgesi talep edilebilmektedir. İhya tipi yapılandırma işlemi için başvuru yapılacağı zaman bu belgelerin de başvuru evraklarına ilave edilmesi zorunludur. Böylece ödeme zamanı geçmiş borçların başvurusunu hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirmek mümkündür.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.